Interaktīvi korporatīvie pasākumi – gatavo kopā ar šefpavāru!

korporativie pasakumi

Cilvēks nav iedomājams bez ēdiena. Jau uzreiz pēc piedzimšanas, bērns meklē mātes pienu un ēd, lai sāktu pilnvērtīgi dzīvot šajā pasaulē. Mazulis saņem uzturvielas, enerģiju un mierinājumu un tās arī ir 3 galvenās lietas, ko no ēdiena cilvēks gūst visas savas dzīves laikā. Tomēr pienāk brīdis, kad no mierinājuma ēdiens kļūst par baudu…

Korporatīvie pasākumi un pavārmāksla.

Ēdiens ir ne tikai bauda, bet arī komunikācija un ceļojums vienlaikus. Runā, ka tas var radīt pat ekstāzi, augstāko piepildījumu. Ne velti ir termins “pavārmāksla”, kas norāda – ēdiens pielīdzināms mākslas darbam. Īslaicīgam, nesaglabājamam, maģiskam, tomēr tajā pašā laikā ļoti personīgam, jutekliskam un aizraujošam.

Kādam gatavošana ir kā rituāls, kādam galvasspāpes, bet rezultāts visiem ir viens. Var, protams, ēst mehāniski bez sajūtām, tomēr to var uzskatīt par laika izniekošanu. Virdžīnija Vulfa ir teikusi, ka cilvēks nevar labi domāt, labi mīlēt, labi gulēt, ja nav paēdis.

Ēdiens ir komunikācija ne tikai ar savu šķīvi, bet arī ar apkārtējiem. Kopā pagatavota maltīte vienmēr būs īpaša, jo īpaši, ja ir iespēja iemācīties ko jaunu šefpavāra vadībā. Ierosinu apsvērt šo iespēju, kad tiek pārrunāti interaktīvi korporatīvie pasākumi.

Tāda komandas saliedēšana pārsteigs darbiniekus un atklās ko jaunu par katru darbinieku. Tradicionālo pasēdēšanu restorānā vai bārā aizvietos reāls un pavisam īsts, šefpavāra vadīts maltītes gatavošanas process.

Restorāna virtuves simulācija.

Gardēžu vakariņas ir speciāli komandas saliedēšanai un kopīgai atpūtai izstrādāts pasākums, kura laikā jādarbojas kopā ar šefpavāru. Tas noteikti nav paredzēts padziļinātai pavārmākslas apguvei. Šī korporatīvā pasākuma laikā tiek simulēta profesionāla restorāna virtuves darbība, gatavojot vakariņas vai pusdienas. Kurš gan nav izjutis to patīkamo vai ne tik patīkamo uztraukumu, kas rodas, kad noteiktā laika posmā jāpagatavo maltīte viesiem? Tad iedomājieties vien, cik aizraujoši ir pavāriem labi apmeklētā restorānā, kur jāgatavo vairākas stundas pēc kārtas!

Protams, korporatīvais pasākums jārealizē, pakļaujoties restorānu likumiem, darbības principiem un metodēm. Parasti grupas lielums ir 8-25 cilvēki, kurus apkalpo viens šefpavārs un divi viesmīļi. Patīkama noskaņa rodas jau ierodoties, jo viesi tiek sagaidīti ar dzērieniem un uzkodām. Tas tā – lai piebarotu tos knakstinātājus, kas gatavojot ēd pa ceļam.

Mūsu pieredze

Es laikam nekad neaizmirsīšu, cik sāļa galu galā iznāca mūsu grāmatveža vadībā veidotā šokolādes brunete! Es kā saldummīlis gan mazliet noskaitos, taču galu galā tas bija vareni jautrs pasākums, ko atcerēsimies vēl ilgi. 

Mēs veidojām kārtīgas latviešu vakariņas, sadalītas 4 etapos. No sākuma veidojām uzkodu, tā saucamo stārteri. Mūsu priekšnieks šefpavāra iecerēto ēdienkarti bija nedaudz pamainījis un laša uzkodu vietā mums bija īsti kurzemnieku sklandrauši. Jau pieminētais grāmatvedis, izrādās, tādu nekad nebij ēdis.

Pirmajā ēdienā bija paredzēta grūbu zupa ar žāvējumu. Šo mēs labi kopā paveicām. Mizojām, rīvējām burkānus, kartupeļus. Vārījām gaļu, kartupeļus. Viss noritētu īsti latviski miermīlīgā garā, ja vien mūsu garkājainā administratore nebūtu ierīvējusi pirkstā. Kā jau pie cilvēkiem, iznesīgākie vīrieši steidzās palīgā, lai šo pirkstu glābtu. Tai skaitā arī šefpavārs. Kamēr tika sniegta pirksta apkope, mūsu poliklīnikas masiere paņēma vēl vienu glāzi aperatīva. 

Otrais ēdiens. Krāsnī cepta cūkas karbonāde kārtainās mīklas garozā ar kartupeļiem un sēņu mērci. Ar šo arī nekas nebija īsti mierīgi. ”Cūkgaļa? Neviens man nepatieca, ka būs cūkgaļa,” izskanēja no mūsu cittautiešu ārsta puses. Protams, ka pirms šī pasākuma tika izsūtītas vēstules, lai pārliecinātos par kolektīva īpašajām alerģijām vai diētām. Dienvidnieks neesot neko saņēmis. Būs vien jāapmierinās ar kartupeļiem un sēņu mērci, arī zupu ēst viņš nevarēs.

Kā jau teicu, saldajā sanāca sāļsaldais. Mūsu beidzot sabiedrībā tikušais grāmatvedis aizpļāpājās un cukura vietā sāka bērt sāli. Jau pieminētā kolorītā masiere to ieraudzīja, vispirms padzērās un tikai tad viņu nolamāja. 

Raibi un krāsaini mums gāja. Iepazinām viens otru vēl labāk, parunājām ar kādu, ar ko runājuši pat nebijām un galu galā – kārtīgi izsmējāmies.

Visa pasaule uz Tava šķīvja…

Kura korporatīvā pasākuma laikā vēl ir iespējams apceļot visu pasauli? Tik krāsainas un lieliskas maltītes ar Eiropas dienvidu garšas, Latīņamerikas ritmiem, ieskatoties Francijas kulinārijas pasaulē vai Itālijas reģionos. Kādam kolektīvam tuvākas būs eksotiskās Āzijas noskaņas vai klasiskās Latvijas garšas. Papildus var mācīties, kā saskaņot ēdienus ar dzērieniem, noskatīties šķidrā slāpekļa šovu, piedalīties kokteiļu meistarklasē vai šokolādes darbnīcā. Apskati, kāda izskatās Viesistabas virtuve šeit

Par Miera Pele

Labvakar. Esmu saturīgā miera vilcēja Zane Mauriņa. Miera Pele. Ilgu laiku no manas milzīgās ziņkāres cieta mans topošais vīrs. Stāstīju viņam par kondicionieriem, siltumsūkņiem, zibens novedējiem, tauku atsūkšanām, teipošanu, tiesību likšanu un ko tik vēl ne! Nereti izstāstīju tikai pusi no tā, ko biju uzzinājusi. Manam draugam, kā izrādās, ir arī savas intereses. Tādēļ mana degsme bija jāapmierina citā veidā. Mīļie, šis blogs ir netipiskas sievietes prātojumi un noderīga informācija par mums visiem apkārt redzamām taustāmām un netaustāmām lietām. Atpūta kā viegla lasāmviela ar noderīgām atziņām.